Sunday, February 14, 2021

Resepi Buku Biru : ASAM PEDAS lagi...tapi dengan side dish SULUR KELADI dan ACAR TIMUN

Nota: sumber mutiara kata ini dipetik dan diambil dari hasil pembacaan dan pengalaman penulis sendiri serta dari penulis mutiara kata yang terkenal dan sudah sedia ada. Jika ada yang kurang dan salah, sudi-sudikan menegur saya.







بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 

Alhamdulillah...moga Allah SWT memudahkan segala urusan kita hari ini dan seterusnya...

...

Memangdangkan Amal tersangat suka dengan Asam pedas, untuk entry kali ni...Amal masih masak asam pedas menggunakan ikan kembung dan Amal tambah dengan side dish...iaitu SULUR KELADI masak asam dan ACAR TIMUN.

Untuk resepi asam pedas, korang boleh tengok resepi pada entry Resepi Buku Biru : Asam Pedas macam Kat kedai...

Resepi Sulur Keladi masak asam:

Bahan-bahan:
  • Sulur Keladi (dipotong pendek)
  • Air asam jawa
  • Sedikit ikan bilis
  • Bawang merah dipotong halus
  • Cili merah
Okay jom masak...
  • Sediakan Sulur Keladi, Sulur Keladi ni adalah akar keladi. Sangat sedap dimakan. Kalau dekat pekan-pekan kampung... biasanya peniaga akan jual lebih kurang seikat RM 2 ke RM3.
  • Panaskan minyak dalam kuali...tunis bawang dan ikan bilis...
  • Bila bawang dan ikan bilis dah garing...masukkan air asam jawa
  • Kemudian masukkan keladi
  • Tunggu keladi masak dah siap boleh makan...dan hidang.
Sulur KELADI masak asam


Resepi Acar Timun:

Bahan-bahan:
  • Timun (halus2)
  • Bawang merah (halus2)
  • Cili merah
  • Nenas
  • Sos cili
  • gula
Okay jom masak...
  • Campur semua bahan dan Gaul data dengan cuka.
  • Dah siap boleh hidang dan makan.
Acar Timun























Ucapan Hari diLahirkan

No ta: sumber mutiara kata ini dipetik dan diambil dari hasil pembacaan dan pengalaman penulis sendiri serta dari penulis mutiara kata yang ...